natrag

Temeljna načela Slobodnog Zidarstva

 

        Slobodno Zidarstvo proklamira, kao svoje  temeljno načelo, prisutnost jednog kreativnog principa, pod imenom Veliki  Arhitekt  Svemira.

 

Ovo nam načelo ne nameće bilo kakva ograničenja u potrazi za Istinom, a kako bi se ta sloboda osigurala, potrebna je potpuna tolerancija. Dakle, Slobodno Zidarstvo otvoreno je ljudima svih nacionalnosti, rasa i vjerovanja.

Ono u svojim Radionicama ne dopušta bilo kakve političke ili religijske rasprave. Ovdje je  dobro došao svaki slobodan i moralan Svjetovnjak dobrih

navada, bez ikakvih političkih ili vjerskih preduvjeta.

 

Slobodno Zidarstvo za cilj ima borbu protiv neznanja u svim njegovim oblicima,  to je

životna škola čiji se program može sažeti:

- Poštovati zakone svoje domovine.

- Živjeti časno.

- Biti pravedan u svojim mislima, odlukama i postupcima.

- Voljeti svoje bližnje.

- Neumorno djelovati na dobrobit Čovječanstva.

- Raditi na osobnom usavršavanju i rastu.

- U ljudskom smislu Slobodno Zidarstvo usvaja i želi da ga usvoje svi oni koji imaju želju pripadati mu

- Za uzdizanje Čovjeka u vlastitim očima, kako bi postao dostojan uzvišene misije koja mu je povjerena na zemlji. Masonstvo kao svoj princip iznosi slobodu kao najveću vrijednost, slobodu baštine Čovječanstva, razlog toliko svijetle i snažne vrijednosti da nitko nema pravo isključiti ga ili prigušiti, jer ono je izvor svakog osjećaja časti i dostojanstva.

- Ljudima kojima je religija najjača utjeha Slobodno Zidarstvo poručuje: njegujte vašu vjeru bez ikakvih smetnji i slijedite vašu savjest. Slobodno Zidarstvo nije religija niti kult.

- James Anderson, kojemu dugujemo Slobodnozidarske Konstitucije 1723. je rekao:  "Mason je dužan poštovati moralni zakon, a ako dobro razumije Kraljevsku Umjetnost, nikada neće biti bez vjere". Naša vjera se sastoji u tome da budemo dobri, iskreni, pošteni i časni ljudi, bez obzira na vjeru u religijskom smislu koja nas razlikuje.

- Za one koji se boje političke nesloge, Masonstvo kaže: na našim Radovima nije dozvoljen bilo kakav politički razgovor, niti ikakva politička rasprava.

- S političkog stajališta Slobodno Zidarstvo nema nikakvih predrasuda jer nije politička udruga. Međutim, osjećaj da se držite visokih kriterija u poštovanju individualnih vrijednosti ljudskog duha zahtijeva sigurnost da ne pripadate pokretima koji djeluju u suprotnosti s tim načelom.

- Poštovanje državnih zakona je zalog otvorenog Masonskog duha.

 

        Ako vas zanima više informacija o tome kako postati Slobodni Zidar, možete stupiti u kontakt s nama preko adrese elektroničke pošte: secretariat.vnlh@gmail.com

 

EN      HR