natrag

Svjetska povijest Slobodnog Zidarstva

 

        Slobodno Zidarstvo je najstarija Bratstvo na svijetu, a njegova organizacijska struktura seže još od samih začetaka. Porijeklo Slobodnog Zidarstva je izgubljeno u  prošlosti. Jedina Istina je kako nitko ne zna kada  i odakle je izniklo. Postoji mnogo teorija od kojih se niti jedna ne bazira na pisanim podacima, pa za niti jednu nema dokaza, što samo po sebi ne isključuje istinitost bilo koje.

Tvrditi da je bilo koja teorija  pogrešna,  je pogrešno i kontraproduktivna jer isključuje potrebu za vlastitim traganjem i istraživanjem (za Istinom).

 

Mnogi povjesničari bili oni Masoni ili ne, pokušavaju dokazati da je

Slobodno Zidarstvo izniklo iz klasične Grčke i Rima ili iz religije graditelja egipatskih

piramida. Drugi smatraju da je Slobodno Zidarstvo evoluiralo iz Redova Vitezova Templara koji su prebjegli u Škotsku nakon progona u Europi, te se izgubili u srednje vijekovnim (neformalnim) zidarskim cehovima. Treći smatraju kako su se prva okupljanja dešavala u sjeni Solomonovog Hrama. Nitko sa sigurnošću ne zna kako su i kada formirana Slobodnozidarska Bratstva.

Prve poznate dokaze o postojanju neformalnih zidarskih Loža pronalazimo u  zidarskim cehovima tijekom srednjeg vijeka.

Oni koji smatraju da su nastali od  zidarskih cehova vide to u činjenici da su se ti rani graditelji za okrjepu i odmor  nalazili u neformalnim Ložama (kolibama u sklopu katedrala). Tu su dogovarali podjelu poslova i planove gradnje. Postepeno su u te Lože uvodili Šegrte na naobrazbu, a s vremenom su ih ceremonijalno „Inicirali“.

Jezik i simboli koji se koriste u Ritualima Bratstva dolaze iz tog doba. Najstariji dokument koji upućuje na Slobodne Zidare je Regius Poem, tiskan oko 1390. godine, a ono je kopija ranijih djela.

Poznato je da se ranih 1600-tih  u Škotskoj krenulo sa prihvaćanjem osoba koje nisu bile zidarske struke, već uglavnom trgovci. Tako je pomalo od Operativnog Zidarstva nastalo Spekulativno. Od tuda seže i naziv „Slobodni i prihvaćeni ili Spekulativni Zidari“.

Spekulativno Zidarstvo u Engleskoj nastalo je stotinjak godina kasnije.

Od srednjeg vijeka, udruženja klesara postojala su u Engleskoj i Škotskoj. Tako je u kasnim 1500-im bilo najmanje 13 Loža u Škotskoj, od Edinburgha do Perth-a. U 16-om stoljeću od tih srednjovjekovnih cehova nastale su institucionalne strukture koje prethode današnjem Slobodnom Zidarstvu.

EN      HR