natrag

Administrativna  struktura

 

        Uz Inicijacijsku piramidu, koja ima simbolično značenje, Velika Nacionalna Loža Hrvatske ima i organizacijsku strukturu kojoj je funkcija koordiniranje odnosa između Uprave Reda, predstavljene Savjetom Vrhovnog Velikog Zapovjednika Velikog Majstora i  pojedinih Loža koje se nalaze na teritoriju Obedijencije.
 
Organizacija se provodi kroz sljedeće funkcije: Velike Majstore Pomoćne; Magistralne Delegate koji predstavljaju Velikog Majstora u masonskim Regijama, a imenuju se na osnovi njegovog povjerenja; Velikih Inspektora Provincije s istom funkcijom u Provincijama; Časnih Majstora koji predstavljaju Lože.
 
Unutarnja organizacija svake pojedine Lože usklađena je s Masonskom tradicijom, a djeluje u skladu s Općim pravilima Reda. Ima svoju autonomiju u okrilju Obedijencije i nju predstavlja i koordinira Časni Majstor koji se bira svake dvije godine, a tu funkciju može obavljati najviše dva mandata za redom.
 
U skladu s Općim pravilima Reda Vrhovni Veliki Zapovjednik Veliki Majstor je Predsjednik svih Loža, a kontrolu njihovog djelovanja vrši pomoću imenovanih Velikih Majstora Pomoćnih, Delegata i Velikih Inspektora Provincija.

EN      HR